Suriyeli mültecilerin uyumu

Yuva Derneği’nin İstanbul’daki yeni Toplum Merkezi’nden çocuklar ve gençler faydalanacak

Türkiye, savaştan kaçıp yeni bir hayat kurmak isteyen 3 milyondan fazla Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapıyor. İstanbul, umut yolculuğundaki bu mültecilerin en büyük duraklarından birisi. Ümraniye’de yaşayanlar mültecilerin yolu ise Yuva Derneği ile kesişiyor.

Suriye’deki insani krizin başlangıcından itibaren mültecilere yönelik çalışmalar yürüten Yuva Derneği, Açık Toplum Vakfı’nın da desteğiyle Ümraniye Çocuk ve Gençlik Merkezi’ni kurdu. Bir aydır faaliyetlerine devam eden merkeze daha şimdiden 100’den fazla çocuk kayıt yaptı. Sadece bu yıl içinde 10.000’den fazla çocuk ve gence ulaşması hedeflenen merkezde çocuklara ve gençlere yönelik onlarca faaliyet yürütülecek. Merkezden, mültecilerin yanı sıra Ümraniye halkı da faydalanacak.

Ümraniye Topağacı Mahallesi’nin merkezinde, işlek bir cadde üzerinde yer alan merkez yoldan geçenlerin ilgisini çekiyor. Okuldan çocuklarını alan kadınlar içeri girip, çocuklarının da kayıt olup olamayacağını soruyor. Yanıt elbette olumlu. İki katlı merkezin tüm odaları çocuklar ve gençler için düzenlenmiş, kendilerini güvende ve mutlu hissedecekleri alanlara dönüştürülmüş. Sosyal aktiviteler, yalnızca çocukların gelişimine katkı sağlamıyor; Türkiyeli ve mülteci çocukları yanyana oturtarak, birbirlerinin isimlerini ve kültürlerini anlamalarını sağlayarak iki toplum arasında güçlü köprüler de kuruyor.

Suriyeli mülteciler, göçün yanı sıra yoksulluktan ve eğitim, sağlık temel haklara erişirken yaşanan eksiklere kadar onlarca sorunla başetmeye uğraşıyor. Mülteci nüfusunun çoğunluğunu oluşturan çocuklar ve gençler ise çok erken yaşlarda yaşadıkları travmanın yükünü taşıyor. Ümraniye Çocuk ve Gençlik Merkezi, tüm bu sorunların arasında çocukların yüzünü güldürmek, gelişimlerine ve eğitimlerine katkıda bulunmak, hayatla ve içinde yaşadıkları toplumla bağlarını güçlendirmek için var gücüyle çalışıyor. Bizler de Açık Toplum Vakfı olarak Yuva Derneği ile Ümraniye’nin yanı sıra Konya ve Kırıkhan’daki Toplum Merkezileri için de çalışmaya devam ediyoruz.