ODFED’in otizm farkındalığı videosu

Her altmış sekiz kişiden biri otizmli

2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü, Nisan ayının tamamı ise Dünya Otizm Farkındalık Ayı olarak kabul edildi. Birleşmiş Milletler’in 2007’de aldığı bu kararla otizm konusunda dünya çapında farkındalığın artırılması hedefleniyor. Otizm Dernekleri Federasyonu (ODFED) da otizm hakkındaki yetersiz bilgiye dikkat çekmek için bir video hazırladı. Türkiye’de 5 farklı şehirde yapılan sokak röportajlarından oluşan videoda, “Otizm nedir?” sorusu soruldu.

2014’te kurulan ODFED çatısı altında yirmi bir sivil toplum örgütü yer alıyor. Bireylerin farklı olması veya farklı bulunmasını değil, farklı olanın herkesle eşit kabul edilmemesini dert edinmiş bir örgütlenme olan ODFED, otizmli bireylerin ekonomik, sosyal ve kültürel hayata tam katılımlarının sağlanmasını amaçlıyor. ODFED herkese, otizmi bilmek, saygı duymak ve eşit davranmak için “yakının olması gerekemez” diye sesleniyor.

ODFED, Açık Toplum Vakfı’nın da desteğiyle Türkiye, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından 2016 yılında kabul edilen Otizm Ulusal Eylem Planı’nı izlemeye aldı. ODFED bu proje ile Otizm Eylem Planının içeriğine katkı sağlayıcı görüş toplamayı, kamuya ışık tutacak gölge raporlar hazırlamayı amaçlıyor. Bu amaçla bir web sitesi hazırlandı, sosyal medya hesapları açıldı.

Bu noktada Türkiye’nin imzalamış ve onaylamış olduğu Birleşmiş Milletler Engelli Bireylerin Haklarına dair Sözleşme’yi hatırlamak gerekir. Sözleşme, engelli çocuklar dahil olmak üzere engelli bireylerin bütününün tüm insan temel hak ve özgürlüklerinden tam olarak yararlanmasını ilke olarak benimser. Bunun gerçekleştirilmesi için devletleri sorumlu tutar.

Otizm, doğuştan olan, beynin ve sinir sisteminin farklı yapısından ya da işleyişinden kaynaklandığı kabul edilen nöro-biyolojik bir farklılıktır. Başkalarıyla etkileşimde bulunmayı zorlaştıran ve kişinin kendi iç dünyasıyla baş başa kalmasına yol açan otizm, bireylerin sosyal iletişim, etkileşim ve davranışlarını olumsuz olarak etkilemektedir. Günümüzde her altmış sekiz kişiden birisinin otizmli olduğu varsayılıyor. Türkiye’de otizm konusunda kapsamlı, istatistiksel bir çalışma bulunmuyor.