Gaziantep’te Mutlu ve Umutlu 100 Çocuk

Suriyeli mültecilere erken çocukluk eğitimi

Velit, hep gülüyor. Gülümsemesi, kahkahaları bulaşıcı adeta. O güldükçe, sınıfın ses düzeyi de artıyor, çünkü diğer çocuklar da gülmeye başlıyor.

Bu mutluluk aslında yıllarca süren acıların ve korkuların, şimdilik de olsa, sona ermesinden kaynaklanıyor. Çünkü savaş ve şiddetin içine doğan bu çocuklar, ilk kez okulla tanışıyor.

Burası, Gaziantep’in Suriyeli mültecilerin yoğun olarak yaşadığı yoksul İstiklal Mahallesi’nde çocuklar için açılan bir yuva. Çocuklar burada hem Türkçe öğreniyor hem de psikososyal destek görüyor. Açık Toplum Vakfı’nın destekçisi olduğu ‘’Adım Adım Türkçe’’ projesinin yürütücüsü, yeni kurulan Dezavantajlı Bireyleri Destekleme Derneği, yani DEBİDER.

Göçmenlikten, mülteciler için çalışmaya

Projenin mimarı, göçmenler, mülteciler ve dil konusunda uzman bir akademisyen olan Dr. Rabia Hoş. Hoş, yaşananlara pek de yabancı değil aslında. Çocukken, ailesiyle birlikte ABD’ye göç etmiş. Dilini, kültürünü bilmediği bu ülkede yoksulluk nedir, ayrımcılık nedir, bunları görmüş. Babası Kodak fabrikasında çalışırken, önce hukuk okumaya karar vermis ama sonunda İngilizce ve psikolojide karar kılmış.

‘’Herkesin yardımına koşmayı seviyorum’’ diyor Rabia Hoş. ABD’deyken göçmenlere destek olmak için tercümanlık, gönüllü öğretmenlik yaptı. Rabia Hoş, ‘’bu deneyim ile birlikte mülteciler konusunda çalışmaya karar verdim’’ sözleriyle artık ne yapmak istediğine karar vermişti. Rochester Üniversitesi’ndeyken Gaziantep’te çalışma fırsatı çıktı karşısına. ‘’Hiç düşünmeden kabul ettim’’ diyor Rabia Hoş.

DEBİDER’in kursunda 100 çocuk eğitim görecek. Türkçe öğreniyorlar, iletişimlerini geliştiriyorlar ve en önemlisi, oyun oynuyorlar. Rabia Hoş ve ekibi, çocukların gelişimlerini yakından takip ediyor. Diğer çalışanlar, çocuklarla birebir ilgileniyor. Seçilen mekan, eski bir dükkan. Ufak bir tadilattan geçirilip, çocuklar için güvenli bir alan haline getirildi. Her yer oyuncak. Her yer çocukların yaptığı resimlerle dolu. Her yerden şarkılar ve kahkahalar yükseliyor.

‘’Allah sizden razı olsun’’

DEBİDER’in projesi İstiklal Mahallesi’nde kısa sürede duyuldu. Çatkapı gelenler, yapılan işi görüp eve koşan ve çocuğuyla geri gelenlerin sayısı çok fazla. Anne-babaların ilk sorusu, ‘’burası paralı mı’’ oluyor. Hayır cevabını alanların kiminin yüzünde mutluluk beliriyor, kimiyse göz yaşlarına boğuluyor. Tabi bunlar, yıllar süren umitsizliğin ümide dönüşmesinin ifadesi. Rabia Hoş bu durumu, ‘’bugünlerde en çok duyduğum söz, ‘Allah sizden razı olsun’’’ sözleriyle özetliyor.

4 yaşındaki Velit’e dönelim.

Velit, ailesiyle birlikte Türkiye’ye yeni geldi. Suriye’de yaşadıklar köy bombalandığında kaçmaya kara vermişler. Dedesi ve dayısını çatışmalarda kaybetmiş. Terzi olan babası, Gaziantep’e gelince zar zor iş bulmuş. İstiklal Mahallesi’nde küçük bir evde yaşıyorlar. Velit’e buldukları bu ortam, son yıllarda başlarına gelen en güzel şey.

Adım Adım Türkçe projesi, Açık Toplum Vakfı’nın Türkiye çapında destek verdiği Suriyeli mülteci çocuklara yönelik projelerden sadece biri. Projenin amacı sadece çocuklara destek olmak değil, sürdürülebilir ve örnek bir eğitim ve uyum modeli de geliştirmek.