Cuma, Mart 29, 2024

Modernizm Nedir? Modernizm Sanat Akımı

-

Modernizm; Yirminci yüzyılın ilk yıllarından bu yana modern-endüstriyel yaşamın deneyimi ve değerleriyle yeni bir uyum arayışında olan, toplum ve kültürde küresel bir hareketi ifade eder. 19. yüzyılın sonlarındaki emsallerini takiben, dünyanın dört bir yanındaki sanatçılar, modern toplumların gerçeklerini ve umutlarını daha iyi yansıttığını düşündükleri sanat eserleri yaratmak için yeni görüntüler, malzemeler ve teknikler kullandılar.

Modernizm Nedir?

Modernizm ve modern sanat kavramları; Genellikle eleştirmenlerin ve tarihçilerin Gustav Courbet’nin gerçekçiliğinden bu yana tanımladıkları ve 1960’larda soyut sanat ve onun gelişmeleri ile sonuçlanan art arda gelen sanat hareketlerini tanımlamak için kullanılır.

Pek çok farklı tarz bu terime girse de, modernist sanat akımını tanımlayan bazı temel ilkeler vardır:

• Tarihin ve muhafazakâr değerlerin reddi (konuların gerçekçi tasviri gibi)
  • Soyutlama eğilimi olan formla yenilik ve deney yapma (çalışmayı oluşturan şekiller, renkler ve çizgiler gibi)
  • Malzeme, teknik ve süreçlere vurgu.

Modernizm ayrıca çeşitli sosyal ve politik gündemler tarafından yönlendirildi. Bunlar genellikle ütopikti ve modernizm genellikle ideal insan yaşamı, toplum vizyonları ve ilerlemeye olan inançla ilişkilendirildi.

1960’larda modernizm baskın bir sanat hareketi haline geldi ve o dönemde özellikle etkili olan Amerikalı eleştirmen Clement Greenberg tarafından dar bir modernist resim teorisi ortaya atıldı. Kısa bir süre sonra bu duruma “postmodernizm” olarak tanımlanan bir tepki başlatıldı.

Modernizmde Önemli Akımlar ve Eserler:

1. Le Repas des Pauvres (Yoksulların Yemeği), Alphonse Legros (1877)
  2. Hasat, Le Pouldu, Paul Gouguin, 1890
  3. Andre Derain’in Portesi, Henri Matisse, 1905