“Dünyanın En Güzel Filmi”

Sığınmacı çocukların hayalleri animasyon filmi oldu

2015 ve 2016 yıllarında Sosyal Kültürel Yaşamı Geliştirme Derneği, Açık Toplum Vakfı’nın da desteğiyle, Türkiye’de sığınmacı olarak bulunan çocuklara yönelik olarak İstanbul’da bir saha çalışması yaptı ve raporladı. Saha çalışmasına çocuklarla yapılan çeşitli sanat atölyeleri eşlik etti. 22 Temmuz- 19 Ağustos 2015 tarihleri arasında gerçekleştirilen atölyeler sonunda iki film ortaya çıktı. Bunlardan bir tanesi, adını çocukların verdiği, “Dünyanın En Güzel Filmi”. Film adının hakkını veriyor; güneşli, mutlu, cıvıl cıvıl.

Umut dolu, insanın içini ısıtan resimlerin canlandırılmasıyla gerçekleştirilen animenin herkes tarafından takip edilmesi için betimledik. Hayat zor, yaşamak kolay değil. Bu yüzden iyi ki Dünyanın En Güzel Filmi ve güzel çocuklar, onların sesine kulak veren güzel insanlar var.

DÜNYANIN EN GÜZEL FİLMİ

Beyaz zemin üstünde sarı parlayan bir güneş, etrafında mavi, sarı, yeşil, mor renkte yuvarlak şekiller var. Bu şekillerin bazıları kendi etrafında dönüyor. Kamera aşağı kayıyor. Ekranın ortasında iki cümle var. İkisi de büyük harflerle yazılmış. İlki, DÜNYANIN EN GÜZEL FİLMİ, ikincisi, THE MOST BEAUTIFUL FILM OF THE WORLD, diyor. Cümlelerin altında mavi okyanusları ve yeşil toprağıyla dünya çizilmiş, kendi etrafında dönüyor. Koyu pembe, pilotunu görebildiğimiz bir uçak ekranın sol tarafından sahneye giriyor, sağ tarafa uçup gidiyor, dünyanın önünden geçiyor. Dünya dönedursun, onun okyanuslarından mavi bir balık sıçrayıp sola, kuyruğu rengârenk kahverengi bir kuş sıçrayıp sağa gidiyor. Kamera aşağı kayıyor. Geniş, lacivert bulut altında açık mavi bulutçuklar beliriyor. Kuyruğu rengârenk kuş ekranın solundan sağına uçuyor, altında lacivert bulutlar var.

Sahne değişiyor. Ağaçlar, çiçekler arasında, çim üstünde yürüyen uzun boylu bir kadın var, gülümsüyor. Saçları siyah ve uzun, bizim solumuza doğru yürüyor. Rengârenk bir etek giymiş, eteğinde de, bluzunda da çiçek var. Ona göre sağ tarafta bir kız çocuğu yüzünde gülümsemesiyle salıncakta, sallanıyor. Hemen yanında bir köpek onu izliyor, kuyruğunu sallıyor, başını yukarı ve aşağı indirip kaldırıyor. Salıncağın üstünden sarı renkli bir kalp göğe yükseliyor. Ağaçların çiçekleri açmış. Yerden göğe farklı büyüklerlerde lacivert şekiller yükseliyor. Kamera sağa kayıyor. Tek katlı, üçgen damlı bir ev çıkıyor ortaya. Bu kırmızı evin yanında çiçekler, önünde, bir sağa bir sola yürüyen kuş var. Kamera sağa kaymaya devam ediyor. Böylece bir başka ev görünüyor. Üçgen çatısında da pencereleri olan, bacasından duman çıkan bir ev bu. Gökte, bulutların yanında sarı bir kaydırak var. İki çocuk buradan kayıyor, gülümsüyorlar.

Sahne değişiyor. Lacivert ve mavi bulutlar altında kahverengi sarp dağlar var. Rengârenk kuyruklu kuş gökte uçuyor. Kamera sağa kayarken mavi dalgalar beliriyor ekranın alt kısmında. Kuş yükseğe kanat çırpıyor, görüntüden çıkıyor. Ekranın altında belirmiş olan dalgalar yükseliyor, dağlar neredeyse suların altında kalıyor. Gövdesi rengârenk bir tekne beliriyor suyun üstünde. Bacasından duman çıkararak, ine çıka yol alıyor. Gökte, ekranın sağ tarafında güneş ortaya çıkıyor. Rengârenk kuyruklu kuş yüksekten suya pike yapıyor, dalıyor. Denizin içindeyken mavi bir balığa dönüşüyor, suyun derinliğinden hızla havaya sıçradığında kuşa dönüşüyor. Böyle, bir balık bir kuş olarak ekranın sağına doğru dala çıka ilerliyor. Kamera sağa kaydıkça dağlar görüntüden çıkıyor, açık denizdeyiz. Küçük bir kayık beliriyor suda. İçinde gülümseyen birisi var. Kayığın bayrağı Türkiye bayrağı.

Sahne değişiyor. Deniz altındayız. Zeminde, ekranın en altında boydan boya çiçekler var, deniz yıldızları, türlü balıklar ve bir ahtapot var. Deniz yıldızları ve ahtapot gülümsüyor. Balıklardan kimi aheste kimi hızlı yüzüyor.

Ekranın ortasında bir yazı beliriyor, yazı suyun altındaymışçasına dalgalanıyor. Şu bilgiyi okuyoruz: “Sosyal Kültürel Yaşamı Geliştirme Derneği tarafından Ağustos 2015’te İnsan Kaynağını Geliştirme Vakfı Esenler Binası’nda Suriyeli çocuklarla resim atölyesi düzenlenmiştir. Dünyanın En Güzel Filmi, bu atölyelerde üretilen resimlerin derlenmesiyle oluşturulmuş bir animasyondur. Resim atölyeleri Fırat Bingöl ve Uğur Kaya tarafından yürütülmüştür. Canlandırma: Uğur Acil”

Yazı ekrandan kayboluyor ve sonra çalışmanın ortaya çıkmasını sağlayan kurumların logoları beliriyor. Söz konusu logolar soldan sağa sırasıyla şöyle: Sosyal Kültürel Yaşamı Geliştirme Derneği, İnsan Kaynağını Geliştirme Vakfı ve Açık Toplum Vakfı.

NOT: Betimlemeye dair yorumlarınız için Didem Tekeli’ye ulaşabilirsiniz: dtekeli@aciktoplumvakfi.org.tr