8. Hangi İnsan Hakları Festivali

Açık Toplum Vakfı’nın desteklediği ‘’8. Hangi İnsan Hakları? Film Festivali’’ İstanbul’da gerçekleşiyor. 10 Aralık Dünya İnsan Hakları gününe denk gelen ve 18 Aralık’a kadar sürecek olan festival, dünyadan hak mücadelelerine dair hikayeleri izleyicilerle buluşturuyor.

Bu sene sekizincisi gerçekleşen festival, temel insan haklarına dikkat çekiyor. Documentarist ekibinin düzenlediği festivalde, Türkiye’nin yanı sıra Pakistan’dan Ekvator’a, Finlandiya’dan Kolombiya’ya, Fas’tan Peru’ya, dünyanın dört bir yanından filmler ücretsiz olarak SALT Galata, Aynalı Geçit ve Cezayir Salonu’nda gösteriliyor.

Festivalin açılışı Emek Sineması’nın yıkımına karşı yürütülen mücadelenin anlatıldığı “Özgürleşen Seyirci: Emek Sineması Mücadelesi” belgeseli ile yapıldı. Açık Toplum Vakfı olarak bu belgeselin galasına katıldık.

Belgesel sayesinde, dayanışma ve bir araya gelmenin özgürleştirici etkisini; umudun yaşamak için en önemli gereklilik olduğunu bir kez daha hatırladık. Yalnızca birkaç yıl önce gerçekleşmiş olmasına rağmen, sürekli değişen gündemden dolayı kaybolma/unutulma riski ile karşı karşıya olan tarihimizi kayıtlara geçiren belgesel, hafızalarımızı tazeledi ve mücadelenin önemini bir kez daha görmemizi sağladı.

Açık Toplum Vakfı olarak sanatın özgürleştirici gücünü bir kez daha hatırlatan festivale destek olmaktan mutluluk duyuyor, önümüzdeki yıllarda da devam etmesini diliyoruz.